Монтаж на паркет върху подово отопление Паркет, Ламинат и Ламиниран Паркет от магазини ФТПаркет

Телефони за поръчки гр.СОФИЯ : 02 870 36 36, 0888 75 75 54 ; Телефони за в гр.Пловдив 0882 09 15 30, 0888 716 886

Монтаж на паркет върху подово отопление

Може ли да се монтира паркет върху подово отопление?

Може ли да се монтира паркет върху подово отопление?

Ламинираният паркет може да се полага на места със системи за подово отопление. В тези условия има правила, които трябва да се спазват преди и след полагане на паркета/ламината. Системите за подово отопление се създават чрез полагане на специални отоплителни електрически кабели към основата или полиетиленови (пластмасови) тръби с топла вода, преминаваща през тях. Електрическите кабели достигат температура около 150° С., а силната топлина деформира подовата настилка. Възможен е монтаж само върху водно подово отопление. 

Ламиниран паркет може да се използва над подово отопление чрез тръби за топла вода. При полагане на ламинирания паркет върху подово отопление трябва да се имат предвид следните детайли:
                                                                                                                           

  1. Температурата на водата не трябва да надвишава 40-50 ° C или топлината, образувана върху ламиниран паркет, не трябва да се повишава до 27-28 ° C.  В противен случай настилката се деформира след определен период от време.
  1. В системите за подово отопление влагата и влажността в подовите замазки трябва да се премахнат чрез отваряне на отоплителната система за 3-4 дни преди полагане на паркет.
  2. Като подложка за ламиниран паркет над подово отопление трябва да се използват висококачествени, покрити с алуминиево фолио и с дебелина максимум 2-3 мм ,както и фугите на отделните пластове подложка трябва да бъдат залепени с 10 cm припокриване отгоре и залепени отстрани.
  3. Допустимите неравности на замазката / на пода са 1 до 3 мм
  4. След процеса по поставяне на ламиниран паркет, отоплителната система трябва да се стартира от първите 30 ° C, увеличена с 5 градуса на всеки 12 часа и повишена до максимална температура от 40-50 ° C. По този начин температурата на паркета се регулира съответно с тази в средата, в която е монтиран. Чрез осигуряване на горните условия, ламинираният паркет може да се използва и на места, които се отопляват с подово , като здравословна и дълготрайна инвестиция.

Всички ламинирани паркети, които предлага ФТПАРКЕТ имат европейски стандарти и са насочени  към качество над тези стандарти, а това допълнително укрепва високите технически характеристики, стига да се спазват гореспоменатите изисквания.

Над подово отопление може да се монтира  ламиниран паркет, стига това да е съобразено с изискванията на производителя на ламината. Има видове, които не са подходящи. Когато се монтира ламиниран паркет над подово отопление  трябва да се използва специална подложка, която провежда топлината добре. Такъв вид е подложката с алуминиево фолио или перфориран дунапрен. Моля, разгледайте нашите видове подложки.
                                                                                      
 За да се положи какъвто и да е вид паркет над подово отопление, то трябва да бъде свързано и готово за работа преди редене на настилката. Необходимо е да се вземат под внимание особеностите на подовото отопление ( централно, електричеството в сградата и т.н.). Температурата на повърхността на подовото оотопление не трябва да надвишава 27 - 29 0 С. Когато се монтира за първи път настилката, след нейното полагане, е необходимо повишението на температурата на подовото отопление да става постепенно, за да се адаптира материала към температурата на пода и да се намали възможността за вътрешно напрежение между дъските.

Не се препоръчва поставянето на масивен паркет (естествен, екзотичен масив) върху водно или електрическо подово отопление. Непрекъснатите температурни промени, които предизвиква подовото отопление ще създадат проблеми с паркетната настилка. По –добре е в тези помещения да се монтира ламиниран паркет, мокет или друг материал, който не се влияе от температурните разлики създавани от подовото отопление.

* За да предпазите  ламинирaния или трислоен паркет от надраскване или нараняване след като вече той е монтиран, покрийте го със строителна хартия, като залепите самата хартията (не към пода). Не покривайте с дебели защитни слоеве като гипсокартон или шперплат, тъй като тези продукти могат да изолират и да се получи рисково прегряване на подовата настилка.

 

Партньори

Lagler Sirca Stauf classen emko agt alsafloor Parla Parla Kastamonu ARTFLOOR Yildiz Entegre FlooRlabS PELI