Съвети за монтаж на паркет Паркет, Ламинат и Ламиниран Паркет от магазини ФТПаркет

Телефони за поръчки гр.СОФИЯ : 02 870 36 36, 0888 75 75 54 ; Телефони за в гр.Пловдив 0882 09 15 30, 0888 716 886

Монтажни методи

Метод на работа с паркет

Поставянето на нов или ремонтирането на стар паркет е една от последните фази на ремонта.Този процес започва със стриктно спазване на някои правила. Качеството и равнището на паркетната основа са от голямо значение. Основата може да бъде два типа: направена от циментова замазка  или дървена скара. Във всеки случай тя трябва да бъде в съответствие със стандартите на сградата. 

 Избор на паркет

Важен показател при избора на паркет е вида на дървото, от което е произведен паркета. В  България се произвежда паркет от различни дървесини – дъб, бук, цер, ясен, габър, орех и др. Вида на материала определя друг много важен показател -  геометричния показател и стабилността на паркета и как той реагира на промени в температурата и влажността в помещенията. В това отношение дъбовия паркет е с много добри показатели за разлика от бук и габър.

      

 

Условия при полагане на масивен паркет 

От изключителна важност за качествения монтаж на паркет са добрите температурни условия в това число – температура  не по – ниска от 16 – 18 градуса и влажност на въздуха  между 45 -70 %. Влажността на основата не трябва да превишава  3-6 %, а на  паркета 9 %. След като се изпълнят  монтажните работи е задължително помещенията да се проветряват максимум през няколко дни, за да се предотврати застояването на въздуха, което води до деформация и надуване на паркета  /”надуването” на паркет е характерно за всички видове паркети/.

 

Подово отопление

Не се препоръчва поставянeто на масивен паркет върху водно или електрическо подово отопление. Непрекъснатите  температурни промени, които предизвиква подовото отопление ще създадат проблеми  с паркетната настилка. По –добре би било в тези помещения да се монтира ламиниран паркет, мокет или друг материал, който не се влияе от температурните разлики създавани от подовото отопление.  

       

Поддръжка на масивния паркет

С финално лакиране на паркета  се създава твърда и гладка повърхност, което прави поддръжката в бъдеще лесна и ефективна. За предпочитане е почистването да се извършва  с  препарати, предназначени за масивен паркет, а не с вода, която може да увреди паркета и остави петна. Не е препоръчително поставянето на саксии върху естествения паркет. В случай, че се разлее вода или друго върху паркета незабавно трябва да се почисти с гъба преди да попие в дървесината. Задължително е поставянето на омекотителни тапи под краката на мебелите, за да се избегнат  драскотини по паркета.

        

Партньори

Lagler Sirca Stauf classen emko agt alsafloor Parla Parla Kastamonu ARTFLOOR Yildiz Entegre FlooRlabS