Какво представлява екзотичния паркет ? Паркет, Ламинат и Ламиниран Паркет от магазини ФТПаркет

Телефони за контакт и поръчки : 02 870 36 36, 02 872 59 95 и 0888 75 75 54 и в гр.Пловдив 0882 09 15 30, 0888 716 886

Новини

Какво представлява екзотичния паркет ?

09.01.2020
Какво представлява екзотичния паркет ?

Екзотичните паркети са в най-различни нюанси – от най-светлите тонове до най-тъмните. Те превъзхождат в много отношения и най-качествените паркети от дъб. Подът с такъв паркет прилича повече на мебел. Особеното на екзотичните паркети са и по-големите им размери. Дължините са от 0,60 до 1,20 м. Дебелините са 15 и 19 мм. По-особените габаритни размери изискват и по-специален монтаж на паркета. Той трябва да бъде прикрепен по по-особен начин към пода. Важното е да се избегнат напреженията, които могат да възникнат в отделните парчета, заради тяхната по-голяма дължина.

ВИДОВЕ:

Бамбук
Среща се предимно в Азия. Натуралния бамбук е светло жълт на цвят. Изключително устойчив на влага, следователно, ако влагата е проблем, бамбуковият паркет предлага материал, който няма да промени формата си. Използва се за направата на паркет, жилищно строителство.

Жатоба
Среща се в южно Мексико, Бразилия, Боливия. Жатоба е с голяма здравина и се отличава с типичния си оранжево - червен цвят и дълготрайност. Жатоба е едно от най-твърдите дървета използвани за направата на подови настилки.

Ипе
Среща се в Бразилия. Сърцевината варира от маслена - кафяво до черно, може да има и по-светли и по-тъмни ленти. Ипе е дърво с лек блясък и маслен вид. Освен твърдост, здравина, голяма плътност и дълготрайност, Ипе притежава и голяма стабилност. Ипе е идеално за подови настилки, където има нужда от дълготрайност устойчивост на наранявания.

Кумару (Бразилски тик)
Произхожда от Централна и Северна Америка. Беловината на Кумару е много подобна на сърцевината, която варира от жълтеникаво-кафяво до наситено кафяво на цвят. Изключително устойчиво на насекоми и гниене.

Мербау
Това е екзотичен дървесен вид с тъмен цвят и естествени нюанси в топлата червеникава гама. Мербау е един от най-твърдите материали за подови настилки.

Палисандър
Среща се в Южна и Централна Америка. Има тъмно кафяв до виолетов цвят с черни ивици или ленти. Твърд и плътен материал.

Сукупира
Среща се в Бразилия. Сърцевината е средно или тъмно кафява към червеникаво кафява със средни по-светло оцветени ивици. Сукупира е дълготрайно дърво устойчиво на влага, гниене, гъбички и термити.

Tauari (бразилски дъб), (ТАУАРИ)
Ботаническо название – Couratari oblongifolia. Бразилия. Цветът на Tauari варира от млечен до млечно-бял с розов или жълт тон. Сърцевината на дървесината ясно се вижда. Текстурата е равна с малки цветови промени. При паркет ТАУАРИ се проявява изящна, едва забележима сребриста шарка. Паркетът ТАУАРИ добре се шлифова и лесно се лепи.
Дълговечност: Устойчива.
Плътност: 660 кг/м3.
Устойчивост на извиване: висока ( в сравнение с Тик)
РАЗМЕРИ (ДЕБЕЛИНА, ШИРИНА, ДЪЛЖИНА) – 19/125/910мм

Bamboo (БАМБУК)
Ботаническо название – Bambusa. Немско – Bambus, английско – Bamboo. Бамбукът расте в тропиците и субтропиците. Бамбукът формално не е дърво. Той е от семейство житни. Неговият ствол е одървесена слама, достигаща при някои видове 40 м на височина и 30 см в диаметър. Естественият цвят на бамбука – златисто-сламен с по тъмни напречни линии на места, където се намират възлите на стъблото. Структурата е еднородна, плътна. Особеностите на строежа на бамбука не позволяват да се използва в естествения му вид при изработка на изделия от масив. Затова паркетните планки от бамбук се лепят в заводски условия от отделни части. Паркетът БАМБУК е добре устойчив към механични и климатични въздействия. При шлифовка на Бамбуковия паркет е необходим правилен подбор на абразивни материали. Цветовете на паркета БАМБУК са от светло до кафяво.
Плътност: средно 800 кг/куб.м.
Твърдост по Бринел: 4,7.
РАЗМЕРИ (ДЕБЕЛИНА, ШИРИНА, ДЪЛЖИНА) – 15/100/1000мм

Merbau (Мербау)
Ботаническо название -Intsia biuga / Intsia palembanica spp. МЕРАБАУ расте в Югоизточна Азия (Малазия, Индонезия, Филипини). Основния тон на дървото МЕРБАУ е кафяв, от светло до тъмно, на места с леки жълти шарки. Дървесината е много твърда, устойчива към въздействията на влага. Благодарение на тези свои свойства МЕРБАУ се използва при обработка на помещенията на морските съдове и яхти. Паркет МЕРБАУ много добре се съчетава с паркет ДЪБ. В процес на експлoатация паркетът МЕРБАУ потъмнява (особено светлите участъци), в резултат на което цвета на дървесината се изравнява.
Плътност: 840 кг/м3.
Твърдост: 4,1
РАЗМЕРИ (ДЕБЕЛИНА, ШИРИНА, ДЪЛЖИНА) -18/120/1200-1800мм

IPE, Lapacho, Brazilian Walnut (ИПЕ, БРАЗИЛСКИ ОРЕХ)
Ботаническо название – Tabebuia spp. Известен под название Бразилски орех – уникална по своите показатели Южноамериканска дървесина, която расте в Централна и Южна Америка. Цветът на дървесината ИПЕ може да варира от светъл жълто-кафяв със зеленикав тон до тъмнокафяв, практически черен. Дървесината има гладка, равна текстура. Дървесината лесно се суши на въздух, с много малки деформации. След сушене и обработка дървесината е геометрически стабилна. Паркетът Ипе има прекрасни характеристики:
Плътност: от 960 кг/м3 до 1100 кг/м3 и
Твърдост: 5,9 по Бринел.
РАЗМЕРИ (ДЕБЕЛИНА, ШИРИНА, ДЪЛЖИНА) – 19/100/600-1200мм

ДЪБ (ОАК)
Ботаническо название: Quercus spp.ДЪБ расте в различни райони , свързани с подвидовете му – Северна Америка, Европа, Азия.
Един от класическите паркети е този от дъб .Много популярен със своите отлични характеристики. Цветът варира от светлокафяв до средно кафяви цветове.
Дъбовият паркет е подходящ за всички видове помещения . Дъбовият паркет е най- адаптивният паркет с предпочитанията на голям брой потребители.
Твърдост по Janka:
– 1260 за Червен дъб (Red Oak)
– 1360 за Бял дъб (White Oak)
РАЗМЕРИ (ДЕБЕЛИНА, ШИРИНА, ДЪЛЖИНА) – 18/123/400-1500мм

ОКАН (OKAN)
Ботаническо название: Cylicodiscus gabunensis. ОКАН расте в Западна Африка.
OКАН има златисто-кафяв до червеникаво кафяв, много тъмен цвят и потъмнява с течение на времето. Неговата текстура е умерена, на места с груба сърцевина . Окан е един от и най-устойчивите дървесни видове за подови настилки и изглежда много добре. Паркетът ОКАН има изключително здрава дървесина.
Твърдост по Janka : 2540
РАЗМЕРИ (ДЕБЕЛИНА, ШИРИНА, ДЪЛЖИНА) – 18/122/910мм

ПИЛАНГ (PILANG)
Ботаническа Име: Acacia leucophloea. Дървото ПИЛАНГ може лесно да се идентифицира с неговата бяла кора. ПИЛАНГ има един много дълъг живот- над 100 години. Расте в Югоизточна Азия,Индия, Индонезия, Виетнам и Тайланд.
Дървесината ПИЛАНГ има голямо разнообразие от цветове и цветови варианти. Като цяло, тя има бяла до жълтеникава текстура и дълги ивици. Сърцевината на ПИЛАНГ е със силно кафяво-червеникав цвят и се счита за много красива твърда дървесина.ПИЛАНГ е много здрава и тежка дървесина, паркетът от нея –също. Благодарение на неговите великолепни цветове, неговата голяма здравина и твърдост, ПИЛАНГ се използва и за декорация на мебели.
Твърдост по Janka : 2400
РАЗМЕРИ (ДЕБЕЛИНА, ШИРИНА, ДЪЛЖИНА) – 18/123/400-910мм

 

 

 

 

Партньори

Lagler Sirca Stauf classen emko Yildiz Entegre KronoStar agt alsafloor Ideal vox Parla Parla FlooRlabS Kastamonu