Поддръжка и полагане на паркети Паркет, Ламинат и Ламиниран Паркет от магазини ФТПаркет

Телефони за поръчки гр.СОФИЯ : 02 870 36 36, 0888 75 75 54 ; Телефони за в гр.Пловдив 0882 09 15 30, 0888 716 886

Поддръжка и полагане на паркети

Поддръжка и полагане на паркети

Естествения паркет се произвежда от масивна дървесина. Изберете ли този тип подова настилка, се възползвате от всички предимства на истинското дърво. Със своите естествени шарки, тя придава на дома ви уют и топлота. Освен това тази подова настилка е с добри топлоизолационни качества и дълъг живот. За да се запази в отлично състояние обаче, е необходимо да полагате специални грижи за нея.

     

Kачествoто на  първоначалния монтаж е от основно значение за експлоатационния живот на паркета. Изберете между следните варианти:

1. Лепене на паркет към замазка – най-ефективния метод за монтаж. С него паркетът се стационира добре и няма опасност от последващо скърцане и хлопане. Предотвратява се и  отварянето на фуги, защото с лепенето се ограничава линейното разширение на дървото. Препоръчва се грундирането на замазката преди залепване. Това гарантира по-здраво свързване на двете повърхности.

    

2. Свободен монтаж на паркет върху вече съществуваща основа.

1Циклене на паркет

Какво включва процедурата ''циклене на паркет''

Периодичното циклене на паркет е от основно значение за запазването на добрия му външен вид.

Първи етап: премахва се замърсеното старо покритие и се изравняват отделните паркетини.
  

Втори етап: отстраняват се останалите от грубото циклене на паркет драскотини с междинно шлайфане и се вадят чистите стърготини, необходими за фугирането му. Запълват се фугите. Това става като чистите стърготини се смесват със специална смола. Фугите се запълват с получената смес.
  

Трети (последен) етап: финално шлайфане. Преди да приключат процедурата циклене на паркет и да се премине към лакиране, нашите екипи полират повърхността с дискова машина „LAGLER TRIO”. После паркетът се почиства старателно.

   

Лакиране на паркет

Задължително е след циклене на паркета процедурата да завърши с лакирането му. Лакът е това, което запечатва и запазва перфектния вид на вашия паркет за дълго време. Нашите екипи нанасят 3 слоя лак за висока степен на износоустойчивост, като матират паркета, т. е. правят междинно шлайфане след поставянето на всеки слой лак.
Представяме етапите на лакиране: 
След като се изцикли, паркета се почиства с прахосмукачка и е готов за лакиране. Нанасяне на първа ръка лак - тя служи като запечатващ слой и като основа. Междинно шлайфане на паркетната настилка - след като се изчака първата ръка лак да изсъхне (между 15 и 30мин.) повърхността се шлайфа на ръка с шкурка N-150. Това се прави, за да се отстрани настръхването на паркета. Втора ръка лак - прави повърхностния слой  на паркета. Нанасянето на трета ръка лак се прави минимум след 12 ч. след предходната ръка лак. Нанася се задължително на буков паркет и на чамово дюшеме, защото тяхната дървесина е по-пореста и попива повече (при букова дървесина - неравномерно). При дъбов паркет и други материали с по-голяма твърдост, третото лакиране е препоръчително, но не е задължително. Прави се, за да има още един защитен слой лак и съответно, за да удължи
живота на паркета. Преди нанасянето на третата ръка лакиране отново се прави шлайфане на ръка с шкурка N-150.

    

 

    

Монтаж на первази и преходни лайсни

Грижите за Вашия паркет приключват с монтирането на первазите и преходните лайсни. Те придават завършен вид на подовата настилка.

Ще Ви предложим  профили и цветове, които да отговарят на всеки вкус.

 

 

Метод на работа с паркет

Поставянето на нов паркет е една от последните фази на ремонта.Този процес започва със стриктно спазване на някои правила. Качеството и равнището на паркетната основа са от голямо значение. Основата може да бъде два типа: направена от циментова замазка  или дървена скара. Във всеки случай тя трябва да бъде в съответствие със стандартите на сградата. 

 Избор на паркет

Важен показател при избора на паркет е вида на дървото, от което е произведен паркета. В  България се произвежда паркет от различни дървесини – дъб, бук, цер, ясен, габър, орех и др. Вида на материала определя друг много важен показател -  геометричния показател и стабилността на паркета и как той реагира на промени в температурата и влажността в помещенията. В това отношение дъбовия паркет е с много добри показатели за разлика от бук  и габър.

      

 

Условия при полагане на масивен паркет 

От изключителна важност за качествения монтаж на паркет са добрите температурни условия в това число – температура  не по – ниска от 16 – 18 градуса и влажност на въздуха  между 45 -70 %. Влажността на основата не трябва да превишава  3-6 %, а на  паркета 9 %. След като се изпълнят  монтажните работи е задължително помещенията да се проветряват максимум през няколко дни, за да се предотврати застояването на въздуха, което води до деформация и надуване на паркета  /”надуването” на паркет е характерно за всички видове паркети/.

        

 

Подово отопление

Не се препоръчва поставянeто на масивен паркет върху водно или електрическо подово отопление. Непрекъснатите  температурни промени, които предизвиква подовото отопление ще създадат проблеми  с паркетната настилка. По –добре би било в тези помещения да се монтира ламиниран паркет, мокет или друг материал, който не се влияе от температурните разлики създавани от подовото отопление.  

       

Поддръжка на масивния и трислойния паркет

 За предпочитане е почистването да се извършва  с  препарати, предназначени за масивен паркет, а не с вода, която може да увреди паркета и остави петна. Не е препоръчително поставянето на саксии върху естествения паркет. В случай, че се разлее вода или друго върху паркета незабавно трябва да се почисти с гъба преди да попие в дървесината. Задължително е поставянето на омекотителни тапи под краката на мебелите, за да се избегнат  драскотини по паркета.

       

 

Партньори

Lagler Sirca Stauf classen emko agt alsafloor Parla Parla Kastamonu ARTFLOOR Yildiz Entegre FlooRlabS PELI